Skip to main content

Rancangan Pengeluaran/Organisasi

Rancangan Pengeluaran/Organisasi

Senarai barangan yang dihasilkan  

PRODUK

HARGA

SUCI DALAM DEBU

 

RM

KEK BATIK

RM

 


Senarai bahan mentah yang diperlukan

1. SUCI DALAM DEBU

HARGA JUALAN : RM 7 sebungkus

BAHAN – BAHAN

BAHAN

KUANTITI

HARGA

KULIT POPIA

1 BUNGKUS

RM 4.40

NESTUM

1 KG

RM 13.20

SUSU TEPUNG

800 GRAM

RM 25.35

GULA

1 KG

RM 2.85

JUMLAH :

RM 45.80

 

2. KEK BATIK

HARGA JUALAN : RM 6 sebekas

BAHAN – BAHAN

BAHAN

KUANTITI

HARGA

BISKUT MARIE

1 BUNGKUS

RM 4.60

MENTEGA / BUTTER

250 GRAM

RM 4.60

SERBUK MILO

400 GRAM

RM 8.30

SERBUK KOKO

200 GRAM

RM 2.50

SUSU PEKAT

1 TIN

RM 2.50

JUMLAH :

RM 22.50

 

 

Senarai mesin dan alat kelengkapan

JENIS MESIN

BILANGAN

HARGA (SEUNIT)

JUMLAH (RM)

Ketuhar

1

RM 250

RM 250

Pengukus

1

RM 178

RM 178

Pengadun elektrik/mangkuk pengadun

1

RM 95

RM 95

Penimbang

1

RM 37

RM 37

Sudu sukatan

1

RM 29

RM 29

Alat pemukul telur

1

RM 4.50

RM 4.50

Cakes pan

1

RM 15.90

RM 15.90

Baking paper

1 set

RM 7.90

RM 7.90

Baking tray

1

RM 23

RM 23

Penapis tepung

2

RM 8

RM 8

JUMLAH KESELURUHAN :

RM 648.30

 


Kedai kami dilengkapi dengan stor penyimpanan barang dan tempat menyusun produk yang telah siap dan sebagainya. Bagi alat komunikasi pula, kedai kami mempunyai telefon dan computer bagi memudahkan pelanggan membuat tempahan untuk kenduri dan majlis kecil-kecilan. Kedai kami juga mempunyai sebilangan almari dan peti ais untuk menyimpan produk yang telah siap dihasilkan dan stok tempahan yang ditempah oleh pelanggan. Televisyen, astro dan rak majalah juga disediakan di tempat berehat dan menunggu untuk pelanggan menggunakannya sementara menunggu tempahan diambil untuk dibawa pulang. Malah penghawa dingin juga disediakan untuk menjadikan pelanggan dan pekerja lebih selesa.

 

Comments

Popular posts from this blog

Rancangan Pemasaran

  Rancangan Pemasaran 1.  Produk yang ditawarkan Anz Bakery mengeluarkan produk seperti kek batik dan suci dalam debu. Selain itu Anz Bakery juga menawarkan perkhidmatan penghantaran produk kepada pelanggan. Pelanggan boleh membuat tempahan kek batik dan produk lain untuk majlis perkahwinan, sebagai cenderahati dan sebagainya. Selain itu, Anz Bakery juga menawarkan perkhidmatan istimewa iaitu gerai bergerak, di mana pelanggan boleh mendekorasi sendiri kek cawan mereka. Pelanggan juga boleh membuat tempahan Perkhidmatan ‘Gerai bergerak’ untuk majlis hari jadi, sambutan hari keluarga dan sebagainya. 2.  Saiz pasaran Sasaran pasaran Anz Bakery tertumpu daerah Kuala Ketil, Alor Setar, Kuala Muda dan membakut di mana ia merangkumi kawasan seluas 30 kilometer radius. Jumlah penduduk di kawasan Kuala Ketil adalah kira-kira 61,698 orang, manakala jumlah penduduk di kawasan Alor Setar 56,634. Penduduk yang tinggal di sekitar pekan Kuala Muda pula dianggarkan seramai 10,000 orang. ...

Objektif

  Objektif 1- Meluaskan pasaran produk Anz Bakery ke seluruh Semenanjung dan juga menembusi pasaran sabah dan sarawak serta ke luar negara . 2- Melantik stokis di setiap negeri dan daerah dimana stokis Negeri membangunkan dan memasarkan di setiap daerah . 3- Memasarkan produk ke Hypermarket seperti Mydin, Lotus, Giant , Aeon Big dan lain-lain Hypermarket yang mana pasaran produk kering keluaran Bumiputera dan halal amat berpotensi.   4- Meningkatkan promosi tang lebih agresif di mana perancangan Anz Bakeri ialah mempromosikan produk di media utama iaitu di Televisyen , Radio, akhbar dan juga di Internet . 5- Menambah baik kualiti setiap produk di mana pihak syarikat akan memperuntukkan sejumlah pelaburan untuk Research dan Development ( R & D) 6- Mengembang dan meningkat serta menaik taraf Sistem Ala Francais dengan Meluas dan Ebih Bersistematik . 7- Menyediakan kumpulan pengurusan dan kakitangan sokongan yang komited , cekap dan Berdisiplin untuk menyokong sistem operasi ...

Kesimpulan

  Kesimpulan   Daripada perancangan yang kami hasilkan, kami berpendapat bahawa syarikat kami iaitu Anz Bakery, sebuah perniagaan yang berasaskan produk kek batik dan suci dalam debu mampu melangkah jauh dalam bidang perniagaan ini dan bersaing secara sihat dengan syarikat-syarikat kek lain yang ada di pasaran. Dengan modal yang mencukupi dan komitmen yang padu daripada setiap ahli, maka kami optimis dengan perniagaan yang kami ceburi ini, Tambahan pula, masyarakat kini, tidak kira tua atau muda mahupun kanak-kanak masing-masing lebih gemar serta menitikberatkan kesedapan dan keunikan rasa kek yang disediakan. Dalam pengalaman dan cara pemasaran yang rapi yang telah kami atur, kami mampu untuk bersaing dengan syarikat-syarikat yang telah sedia ada. Dalam operasi kami menggunakan ketuhar industri yang tahan lasak dan pekerja-pekerja yang berkemahiran dan terlatih. Dengan ini kami berupaya mengeluarkan produk yang berkualiti dan memenuhi citarasa pelanggan. Kami juga amat yakin ...